A koncentrált, biológiailag lebomló hyaluronsav kristálytiszta, természetes alapú gélszerű anyag, amely steril állapotban, üvegfecskendőben kerül forgalomba. Természetes állapotában az élő szervezetben, a bőrben ill. bőr alatti kötőszövetben található. Egyike azon kevés anyagnak, melynek szerkezete minden élő szervezetben azonos.
Ezen természetes anyag a bőrbe, közvetlenül a ráncok alá fecskendezve térfogatot pótol, mindeközben pedig természetes módon emeli ki a ráncokat. Megkülönbözteti a többi ráncfeltöltő anyagtól az a mód, ahogyan a bőrben eloszlik, és ahogyan természetes módon képes vízmolekulákat megkötni. Ez utóbbi folyamat hozzájárul a térfogat növeléséhez, és annak folyamatos, hosszú távú fenntartásához is. A hónapok múlásával a hyaluronsav fokozatosan bomlik le a szervezetben, és mindenfajta maradvány visszahagyása nélkül szívódik fel a bőrből.
Előzetes teszt nem szükséges az anyaggal, bizonyos gyógyszerek szedése azonban a kezelés biztonságosságát befolyásolhatja. Bármilyen vékony tűvel végezzük is a beavatkozást, a szúrás helyén apró bevérzés keletkezhet (amely természetesen idővel nyom nélkül felszívódik), ha pl. véralvadás gátló gyógyszert szed a páciens. Tájékoztatnia kell tehát az orvost a rendszeresen, ill. a kezelést megelőzően szedett gyógyszerekről is.
A kezelés során a tiszta, áttetsző gélt kis mennyiségekben, rendkívül vékony tűvel a bőrbe fecskendezzük. A hyaluronsav a bőrbe vagy közvetlenül a bőr alá juttatva térfogatot pótol, ezáltal eltünteti, mintegy „kiemeli” a ráncokat vagy besüppedt heges területeket. A hatás azonnali, és hosszan tartó. A bejuttatott anyag természetesen kötődik a szövetekhez, allergiás vagy kilökődési reakciót nem vált ki. Amennyiben ajakfeltöltéshez vagy arckontúr kialakításához használjuk, a gél volument és formát is ad a kezelt területnek.
A kezelés nagyon gyors és egyszerű. Mivel nincs szükség előzetes bőrpróbára, a beavatkozás azonnal elvégezhető. Általában elmondható, hogy a kezelés átlagosan 20 – 30 percig tart. Az idő természetesen az Ön által igényelt beavatkozás mértékétől függően változhat; a becsült időtartam az előzetes (és ingyenes) szakorvosi konzultáció során minden esetben ismertetésre kerül.
A hyaluronsav ráncok és hegek kisimításához, valamint ajakfeltöltéshez és ajakformáláshoz, arckontúr kialakításához használható. A leggyakrabban kezelt területek a nasolabialis redő (az orr melletti területtől a szájzugig húzódik) és az ajkak, a glabellatáj (a szemöldökök közti terület), és a száj melletti ráncok, de szinte bármely más területen is alkalmazható. A ráncok eltüntetése a legsikeresebb az arc olyan területein, ahol a ránc – a bőrt kézzel megfeszítve – lényegesen felületesebbé válik.
A legtöbb páciens a kezelést gyakorlatilag fájdalommentesnek ítéli meg. Minimális csípő érzés előfordulhat. Szakorvosi Központunkban – kérésére – lehetőség van érzéstelenítő krém előzetes használatára is az adott területen. Az ajkak formálásakor viszont többnyire érzéstelenítő injekciót adunk, itt is lehetőség van azonban a krémes érzéstelenítésre is.
Jellemzően 4-10 hónap alatt szívódik fel a hyaluronsav.
A korrekció mértéke és tartóssága rendkívül változó és sok tényezőtől függ, mint pl. az adott bőrterület szerkezete, a ránc karaktere, a helyi szöveti nyomás mértéke, az injekciós technika milyensége, az anyag beadásának mélysége, az életkor, vagy pl. az életvitel. Nagyon sok függ ezen kívül a páciens bőrtípusától is.
A hyaluronsavas feltöltéssel kapcsolatos bármely bőrreakció rendkívül ritka. Ettől függetlenül közvetlenül a kezelés után (az injekciós technikából természetesen adódóan) bizonyos enyhe reakciók felléphetnek, úgymint duzzanat, bőrpír vagy érzékenység az adott területen. A tünetek néhány napon belül visszahúzódnak; ajakkezelés esetén azonban kissé később, általában egy-két héten belül.
2-3 napig nem javasolt sporttevékenység végzése. A beavatkozást követően 2 hétig kerülni kell az arcmasszázst és a szaunát, szoláriumot.
Az ajakfeltöltés a már meglévő szájtetoválást nem változtatja meg.
Bőrünk ápoltsága biztosítja jó közérzetünket és kellemes megjelenésünket. Mivel ma már a férfiak részére is gyártanak megfelelő termékeket, így elvárjuk tőlük, hogy ők is tegyenek meg mindent a jó megjelenésért… csakúgy, mint a nők.

A bőr öregedése nem visszafordíthatatlan folyamat. Az esztétikai kezelések során figyelembe kell azonban vennünk, hogy a férfiak bőre gyakran vastagabb. Ezért a férfiak bőrén a ráncok ugyan később jelennek meg, de mélyebb barázdák alakulnak ki. Az arcvonások elmélyülnek, az arc formája megváltozhat.
Ma már lehetőségünk van azonban ezeket a ráncokat hatékonyan, helyi kezelés segítségével feltölteni, vagyis visszaadni az arc korábbi üdeségét. A kezelés sikere nem kis mértékben a bőrünknek megfelelő töltőanyag kiválasztásán múlik.

Magyarországon nagyon sok hyaluronsav tartalmú anyag elérhető. A ráncfeltöltés biztos eredménye érdekében érdemes jó minőséget választani, mellyel hosszú távú klinikai eredmények is vannak.