e-mail címünk: info@numedical.hu

telefon: +36308828024

Kövessen Minket

A szépség relatív, a szépség sokszínű, a szépség változatos – sokszor hallott közhelyek vagy valódi igazságok ezek a mondatok?

Az mindenesetre kétségtelen tény, hogy a szépség és az esztétikus külső mindenkinek mást
jelent. A különböző kultúrákban akár egymástól gyökeresen eltérő szépségideálok léteztek a
történelem során és léteznek mind a mai napig. Az ókori görögök kecsketejjel és különféle növények kivonatának testükre kenegetésével
próbálták világosítani bőrüket, a nemes hölgyek pedig a hétköznapokon is sminkel
tökéletesítették megjelenésüket, a szájukat például kifejezetten vastagítani igyekeztek. A szépségnek már akkoriban is megvolt a maga ára, ugyanis az arcukra és testükre gondosan
feljutatott kecsketej egy idő után szörnyű szagot árasztott és korabeli feljegyzések tanúsága
szerint ez nem túlzottan imponált a férfiaknak.
Az azonban kifejezetten vonzónak számított, ha egy hölgynek vastag, sötét és lehetőség szerint középen összeérő szemöldök díszítette arcát (nem véletlenül látunk számos ilyen tulajdonságokkal rendelkező nőalakot a régi mozaik képeken). Ennek oka, hogy egyrészt bíztak abban, hogy az erős szemöldökkel megáldott hölgyek magasabb intelligenciával és erősebb szexualitással rendelkeznek, másrészt úgy találták, hogy szépen keretezi a női arcot.

Mi az ideál a középkorban?

A következő évszázadok embere már egészen másképp gondolkozott a szemöldökről: legyen minél vékonyabb és minél kevésbé észrevehető. A nagy és tiszta homlok lett az elsődleges cél, ezért a szemöldökön kívül a hajat is ritkították, kitépkedték a homlok vonalánál. A középkorban az egyház a megjelenésre is hatással volt, a vékony ajkak, lekötözött mellek és szolid megjelenés számított elfogadottnak. Bár a smink bizonyos helyeken tiltott viselet volt, a női hiúság gyakran mégis felülkerekedett és a hölgyek megtalálták a módját a használatának. Jelentős fordulatot hozott a reneszánsz időszaka, amikor már a telt keblek, szív alakú arc és a hófehér bőr hódítottak. Az arc fehér színét nem ritkán olyan veszélyes anyagok bevetésével érték el, mint az ólom és a higany, de az is előfordult, hogy mindenféle kődarabbal próbálták ledörzsölni a sötét tónust arcukról. A kövek sokoldalú felhasználhatóságát jelzi, hogy testszerte azokat használták a nemkívánatos szőrszálak eltüntetésére is.

Ha a barokk korban élnél, ezt tennéd a szépségért!

A barokk kor beköszöntével érdekes divat kezdett terjedni: a nők mindenféle motívummal kezdték díszíteni arcukat, elsősorban azért, hogy az esetleges pattanásokat vagy himlő utánisebhelyeket elfedhessék vele. A szépségtapasz elhelyezése az arcon az esztétikumon és praktikumon túl fontos jelentéstartalommal is bírt: abból, hogy a hölgyek hol helyezték el azt (szem mellett, orcán, a száj valamelyik sarkában, az állon vagy homlokon), a hozzáértő férfiak kikövetkeztethették, hogy kinek érdemes udvarolni. Ekkor terjedt el igazán a fűző, a hatalmas paróka és a magas sarok mindennapos viselete is.

A modern korban ezt jelenti a szépség! És neked?

A XX. században szinte évtizedenként változott a divat a női alak és az ideálisnak gondolt külső területén. A századforduló homokóra alkatú nőiességét felváltotta a húszas évek „fiús” nőideálja, majd következtek a 30-as évek vérvörös ajkai és leborotvált, majd újrarajzolt szemöldökei. A második világháború évei alatt a praktikum volt az elsődleges rendezőelv, az 50-es években a visszafogott nőiesség, majd később a szexi, kissé fiús, rövid hajú, egyre önállóbbá váló nő vált követendő példává. Az 1970-es évek a természetesség jegyében teltek, hosszú dús haj, sportos alkat és napbarnított bőr volt a kívánatos. A sportos alkat eszményítése a 80-as években még erőteljesebbé vált, a kor szupermodelljei is ezt a típust jelenítették meg. Ezt váltotta fel a 90-es évek vékonyságkultusza, a nagyon karcsú test, a beesett orca és határozott állvonal. A XXI. században a soha nem látott globalizációnak köszönhetően szinte ugyanabban a pillanatban jelennek meg a szépségtrendek a világ számos pontján. De mégis, még egyazon kultúrkörön belül is jelentős eltérések lehetnek az ideálisnak gondolt megjelenésről. Akad, akinek a test arányai vagy a kilók száma a meghatározó, míg másoknak az arc fiatalsága a fontosabb. Az, hogy mit, illetve kit találunk szépnek, belénk van kódolva – már kisbabaként is másként reagálunk a különböző külsejű emberekre. A globalizáció, a reklámok, a szépségükkel híressé vált emberek azonban mégiscsak meghatároznak egyfajta „általános szépségideált” mind a nők, mind a férfiak körében.

Mit várhatsz egy orvosesztétikától?

A feszes kontúrok, minél ránctalanabb és frissebb arc és az egységes arcbőr számítanak a
legjellemzőbb kívánságnak az orvosesztétikában, mely terület rendkívül széles kezelési
repertoárral igyekszik kiszolgálni a szépülni vágyók igényeit. Ezek a kezelések látványosabb
és hosszabb ideig tartó eredményeket garantálnak, mint a kozmetikai eljárások, de a
plasztikai sebészettel szükségszerűen együtt járó vágások, metszések és jelentősebb
gyógyulási idő nélkül. Az választott módszer típusától függően akár azonnal látható
eredmény vagy hónapok alatt napról napra erősödő frissítő hatás érhető el a segítségükkel.
A jó szakember mindig szem előtt tartja az arc sajátosságait és a páciens kisugárzását, nem
arra törekszik, hogy teljesen más külsőt kreáljon. Az elsődleges cél minden esetben az, hogy
a kezelés után a vendég mosolyogva pillantson a tükörbe és megerősödött önbizalommal
távozzon.

Mi a Nu Medical Orvosesztétikában azt valljuk, hogy mindenki maradjon meg egyéniségnek.
Hogy eme egyéniség a legtündöklőbb teljességében ragyoghasson a mindennapokban,

ahhoz azonban minden segítséget megadunk egyénre szabott térítésmentes konzultációink
és változatos orvosesztétikai kezeléseink során.

Kérd ingyenes konzultációs időpontunkat,  és használd ki aktuális kedvezményeinket!

Bővebb információ a www.numedical.hu oldalon, vagy a +36 30 882 80 24-es telefonszámon! Cím: 1126 Budapest, Brassai Sámuel u. 8. 

“Az arc jövője”