Az Ultherapy annak a csúcstechnológiás berendezésnek és eljárásnak a neve, amely mikrofókuszált ultrahang alkamazásával feszesíti a bőrt – mindössze egyetlen kezeléssel!
Az Ultherapy az egyetlen olyan eljárás, amely felületi metszés, vágás, így látható seb nélkül képes a megereszkedett bőrfelület visszaemelésére. Nincs látható nyoma a beavatkozásnak, nincsen lábadozási idő. Amitől még különleges, az az alkalmazott csúcstechnológia: a precíziós mikrofókuszált ultrahang különböző kezelőfejek segítségével képes a bőr különböző mélységeire hatással lenni, és ezekben a rétegekben a korábbi kollagéntermelő funkciókat újraaktiválni, ezáltal egy természetes épülési-szépülési folyamatot beindítani.
Olyan kipróbált és megbízható ultrahang-technológiát, amely az 1940-es évektől kezdve folyamatosan fejlődik, és mind orvosi, mind kozmetikai célokat régóta szolgál. Az Ultherapy készüléket az Ulthera cég alkotta meg. A módszert engedélyezte az igen szigorú FDA (Food and Drug Administration), vagyis az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság. E szervezet minőségi tanúsítványa világszerte elismert garancia az eljárás biztonságos és hatékony voltára.
A különösen precízen irányítható mikrofókuszált ultrahang a bőr különböző rétegeit elérve azokban újraindítja a korábban meglévő természetes kollagénképződést, mely a bőr emelkedését, feszesébbé válását eredményezi.
A kollagén egy természetes fehérje, amely a bőr fiatalosságáért felel tónusosan, feszesen és rugalmasan tartva azt. Az öregedéssel együtt a régi kollagén elfárad, nem termelődik újra, így egyre kevésbé képes ellenállni a gravitációnak, ereszkedni kezd. Ezt a folyamatot előzi meg vagy állítja helyre az Ultherapy azáltal, hogy új kollagén termelését válthatja ki a bőr különböző rétegeiben, s szépen fokozatosan teszi újra tónusossá, feszessé, rugalmassá a kezelt felületet az arcon, szemhéjakon, nyaki részeken vagy dekoltázson.

Nem. A szó klasszikus értelmében vett arcplasztikai beavatkozás folyamán több területen bemetszik, megfeszítik az arcbőrt, majd a petyhüdt, szükségtelen részeket eltávolítják. Akár altatásban, akár intenzív helyi érzéstelenítésben folyik a műtét, minden esetben meglehetősen fájdalmas. Ráadásul – ha ez még nem lenne elég – a regeneráció is hetekig tart. A duzzanatok, bevérzések következtében hosszú időre kieshet a műtött egyén a munkából, és valószínűleg összejöveteleken sem vehet részt ez idő alatt. A szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében mindemellett számos szabályt be kell tartania a beavatkozás utáni hetekben.
Az Ultherapy esetében szó sincsen vágásról vagy feltöltésről! Az Ultherapy felületi sebek és látható gyógyulási folyamat nélkül építheti újjá a bőrszövetet. Az Ultherapy beavatkozás során nincs metszés, kés vagy szike, nincsen látható seb vagy bevérzés, nincs tartós pirosodás, és nem utolsósorban nem követi hosszadalmas, nehézkes gyógyulás. A műtéti beavatkozásoknak a legtöbb esetben nem kívánatos nyomai is maradnak. Jó esetben ugyan alig észrevehetőek a hegek, mégis sokak számára szembetűnő a műtött egyén megfiatalodásának oka. Az Ultherapy eljárásnál ez nem történhet meg, hiszen eredménye teljes mértékben természetes. Azok számára is nyugodtan ajánlható az Ultherapy kezelés, akik diszkréten maguknak akarják megtartani visszafiatalodásuk mikéntjét.

Az Ultherapy nem felvarrás, nevezzük inkább megemelésnek: természetes folyamat, amely ugyanazt a végeredményt biztosíthatja, mint egy ráncfelvarrás, csak éppen közel sem olyan drasztikus módon és egyáltalán nem mesterkélt végeredménnyel. A páciens nem egy új, túlfeszített, húzott arcot kaphat, hanem fiatalabbkori önmagát természetes mimikával és életteli tekintettel.

A lézeres eljárások maximális pontossággal juttatják a bőrbe a lézersugarat, de csupán a felszíni rétegekre hatnak. Nagy részük nem alkalmazható sötétebb bőrtípus vagy lebarnult bőr esetén, valamint a lézeres kezelések után 2-3 hétig fokozott fényvédelem szükséges. Figyelembe kell venni a rövidebb-hosszabb gyógyulási időt is! Már felületes hámlasztás (100 µm) esetén is szükség van 1-2 napnyi pihenésre a bőrvörösség miatt, mélyhámlasztás (400 µm) után pedig legalább 7-10 napnyi munkából való kieséssel lehet számolni, hiszen ekkor nedvedzés, vérzés is jelentkezhet a bőrön.
A rádiófrekvenciás eljárások folyamán csak kevéssé fókuszáltan lehet a bőrbe juttatni az energiát, s az nem is hatol megfelelő mélységbe. A bőr mindössze 45-50 °C-ra melegszik fel a kezelések alatt, s ez a hőfok nem elegendő a természetes kollagénképződés hatékony újraindításához. A leírtak miatt a rádiófrekvenciás kezelések hatása nem elég intenzív és nem elég tartós.
Az Ultherapy kezelés esetén a különösen precízen irányítható mikrofókuszált ultrahang a bőr különböző rétegeit elérve azokban újraindítja a korábban meglévő természetes kollagénképződést, mely a bőr emelkedését, feszesébbé válását eredményezi. Az alkalmazott mikrofókuszált ultrahang az optimális 67 °C-ra melegíti fel a mélyben a szövetet. Ettől a hőhatástól a bőr összehúzódik és a 60-90 napos regenerációs időszak alatt megemelkedik, létrejön a lifting hatás. A bőrszövet a kezelés hatására gyakorlatilag önmagát építi újjá, így idegen anyag szervezetbe kerüléséről szó sincs!

Az 1906-ban alapított amerikai FDA (Food and Drug Administration) az egyik legszigorúbb ellenőrző szervezet a világon. Egy-egy tápanyag, gyógyszer vagy orvos-technikai eszköz vizsgálata, minősítése akár évekig is elhúzódhat, hiszen minden esetben orvosilag bizonyíthatóan hatékonynak, ugyanakkor az egészségre ártalmatlannak kell lennie az adott terméknek, berendezésnek vagy eljárásnak. Az Ultherapy kezelés számára kiadott minősítő tanúsítványuk éppen ezért megfelelő garanciát jelent az eljárás hatékonyságára és veszélytelenségére vonatkozóan. Nem véletlen, hogy az Ultherapy világszerte 200 000 elégedett pácienssel büszkélkedhet!
Leginkább azoknak, akiknek 30 éves kor felett bőrük fokozatosan veszít kollagén-, elasztin- és víztartalmából, és egyre nehezebben tud ellenállni a gravitációnak. Ha még csak azt lehet észrevenni, hogy a szemhéj kicsit lejjebb csúszott, és nem olyan üde a tekintet, mint korábban, vagy ha már szépen lassan az áll vonala is kezdi elveszíteni a tónusát. A folyamat kinél előbb, kinél kicsit később kezdődik, de 40-45 éves kor körül már jól látható jelei vannak a bőr megereszkedésének. Ennek a folyamatnak a megelőzésére és visszafordítására fejlesztették ki a korábbi drasztikus és természetellenes megoldások helyett az Ultherapy-t. Megelőzésre tehát már akár 30 éves kor körül, helyreállításra pedig bármikor, amikor megereszkedett bőre a pácienst zavarja, és egyetlen kezeléssel, plasztikai műtét nélkül szeretné visszanyerni arcvonásainak korábbi feszességét, rugalmasságát.
Leginkább az arc (homlok és szemkörnyék, orcák, száj környéke) látványa tehető nagyságrendekkel frissebbé (szarkalábak kisimulnak, száj melletti kutyaránc visszatelítődik, a szemhéjak megemelkedésével pedig a tekintet is üdébbé válik). Sokan keresik a kezelést a dekoltázs és nyak területeinek fiatalítására is, így akár a megereszkedett nyakbőr és toka is eltűnhet, vagy a kisebb-nagyobb mértékben ráncos dekoltázs is újra régi fényében ragyoghat.
A kezelés befejeztével máris észrevehetően feszesebbé válik a bőr. Mindazonáltal a végeredményre várni kell 2-3 hónapot, hiszen a teljes kollagén rekonstrukcióhoz időre van szükség. (Legegyszerűbb ezt úgy elképzelni, mint a testedzést: napról napra egyre jobban látható az eredmény – természetesen azzal a különbséggel, hogy itt nem napi edzésekről, hanem csupán egyetlen kezelésről beszélünk.) A kollagén újraképződésének ideje alatt az arcbőr egyre rugalmasabbá, tömörebbé válik, megereszkedettsége fokozatosan egyre észrevehetetlenebb lesz. Ennek a folyamatnak köszönhető az eljárás azon tulajdonsága, hogy nem feltűnően és hirtelen változik meg a kezelt arcfelület (vagy nyak/dekoltázs), hanem sokkal természetesebb hatást keltve, fokozatosan változik át a bőrszövet minősége. A páciensek többsége ezt a fiatalodási folyamatot a kezelést követő 6. hónapig folyamatosan tapasztalja.
Az esetek túlnyomó többségében – 90%-ában – igen. Természetesen elképzelhető, hogy valakinél a kezelés megismétlése még szembetűnőbb hatással járhat, azonban ez csak a bőr minőségének (kollagéntelítettség) ismeretében állapítható meg. Erre való az előzetes ingyenes konzultáció és tanácsadás.
Nincsen. Köszönhetően annak, hogy semmiféle drasztikus beavatkozás (metszés, vágás, varrás) nem része a kezelésnek, külsérelmi nyomok nem keletkeznek, a páciens így közvetlenül a kezelés befejezését követően folytathatja jól megszokott életvitelét és napi rutinját. A kezelés időtartamát leszámítva az Ultherapy eljárás igénybevételével kapcsolatosan senki sem veszít egy percet sem értékes idejéből.
Igen. Apró, rövid mikrofókuszált ultrahangenergia-löketek érezhetők a kezelés ideje alatt a bőr felsőbb és alsóbb kezelt rétegeiben.
Legtöbben némi hőt éreznek, esetleg nagyon apró tűszúrás szerű pattogást. Vannak páciensek, akik némelyike komfortzónájának és fájdalomküszöbének különbözőségéből adódóan kissé kellemetlen érzésnek írta le az ultrahang-besugárzás idején tapasztaltakat, azonban ők is hamar elfogadták, hogy ez csupán a kollagéntermelő sejtek reaktivizálódásának nagyszerű előjele. Az esetek többségében a páciensek kellemes izgatottsággal, teljes komfortérzettel hagyják el a stúdiót, kíváncsian várva a hamarosan tapasztalható pozitív jeleket.

Mivel az eljárás során akusztikus energiát juttatunk a bőrbe, nem pedig optikait, nem okozhat problémát sem a sötétebb bőrtípus, sem pedig a napsugarak hatására létrejött barnaság. Nyáron sincs szükség az átlagosnál fokozottabb fényvédelemre. A nem sem meghatározó: férfiaknál ugyanúgy hatásos a kezelés, mint nőknél.
Bőrelváltozások (túlzottan aknés bőr, ekcéma, pikkelysömör) esetén a páciens az előzetes konzultáció során minden felmerülő kérdésére választ kap. Ha a konzultáció során úgy látjuk, a páciensnek természetesen tudtára adjuk, miért lehet ellenjavalt a kezelés.

Az Ultherapy nem zárja ki más kozmetikai eljárások igénybe vételének lehetőségét. A közel egyidejűleg alkalmazott lézeres vagy rádiófrekvenciás beavatkozásokkal nem gátolják egymás hatékonyságát. Inkább az fordulhat elő, hogy fokozzák az összhatást. A feltöltő kezelések sem ellenjavaltak, azonban ezek alkalmazása esetén legalább 6 hetes várakozási időt kell tartani az ilyen jellegű beavatkozások elvégzése előtt.
A kezelés hőhatása a vendégek számára elviselhető. Természetesen ahogyan az egyes páciensek komfortzónája és fájdalomküszöbe eltér, úgy élhetik meg különbözőképpen az Ultherapy kezelés során is az ultrahangos behatást. A kezelést követően enyhe bőrpír, jelentkezhet, ami általában pár órán belül el is múlik. Ezt követően a kollagén újraépülés miatt pár napig enyhe érzékenység, húzódás tapasztalható, némely esetben a kezelést követő héten ödéma léphet fel a kezelt területen.
A kezelés hatásának tartósságát az életkor, a bőr általános állapota, valamint az életmód egyaránt befolyásolja, de általánosságban elmondható, hogy az eljárás hatása évekig fennmarad. A kezelés a későbbiekben bármikor megismételhető. Akkor is alkalmazható az eljárás, ha a cél még csak a megelőzés. Ilyenkor a kollagénraktárak frissítése még a kollagénszint csökkenésének szembetűnővé válása előtt megtörténik.